Temiz Bir Çevre
Çevresel etkiler, yenilikçi ürünlerin ve verimli süreçlerin geliştirilmesinde ve optimizasyonunda önemli unsurlardır. Mühendislik ve bilimsel yaklaşımlarımızı ve hizmetlerimizi; enerji tüketimine ve kaynakların verimli kullanımına önem vererek sistemli bir şekilde geliştiriyoruz. Ekonomik ve teknik olarak mümkün olan her durumda, hedef odaklı çözümler bulmak ve en iyi müşteri memnuniyetini sağlamak için mevcut en iyi teknolojileri ve yöntemleri kullanıyoruz.
Çevre dostu sürdürülebilir teknolojilerin disiplinler arası işbirliği
-
Kişi başına düşen doğal lif miktarı gün geçtikçe azalıyor
Küresel rekabet ortamında işletmeler kalite, maliyet, esneklik ve hız gibi rekabetçi önceliklerle birbirleriyle yarışırken, bunlara çevreye duyarlılık da eklenmiştir. Belgelendirme sistemlerinin yanı sıra çevresel etki değerlendirmesi (ÇED), sıfır atık belgesi, atık yönetim planı, sera gazı emisyonlarının takibi, su ayak izi raporlama vb. işletmelerin çevreye duyarlılığını arttırmaya yönelik uygulamalar olarak ön plana çıkmaktadır.
-
Türkiye'de yerleşik sanayi kuruluşları üzerinden
çevresel duyarlılık ve sürdürülebilirlik politikaları dikkate alınarak hazırlanan çalışmalar; tekstil işletmelerinin çevresel duyarlılık ve sürdürülebilirlik politikalarında en fazla ön plana çıkarttıkları konuların atık yönetimi, enerji, su, doğal kaynak ve emisyon yönetimi olduğunu göstermektedir.
Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM)
Avrupa Birliği (AB) tarafından 11 Mart 2020 tarihinde “Döngüsel Ekonomi Eylem Planı” açıklanarak, ekonominin genelinde ürünün yaşam zincirinin her aşamasında döngüsel bir yaklaşımın benimsenmesi hedeflenmiştir. Bu bağlamda açılanan, yeni Eko-Tasarım Tüzüğü Taslağı ile AB piyasasına arz edilecek ürünlerin hammadde tedariğinden, üretim, tüketim ve atık aşamasına kadar daha dayanıklı, karbon ve çevresel ayak izi düşük, geri dönüştürülebilir olmasına yönelik AB düzeyinde ortak kurallar belirlenmesi, hem tüketicileri daha yeşil ürünlere yönlendirmek hem geri dönüştürülme imkanlarını artırmak amacıyla ürüne eşlik edecek “dijital ürün pasaportları” geliştirilmesi, zorunlu yeşil kamu alımları kriterleri getirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, AB pazarına arz edilen ürünlere ilişkin sadece enerji güvenliği değil döngüsellik ve karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik asgari kriterler belirlenmesi ve AB’nin bu alanda küresel ölçekte kural koyucu olmasını amaçlayan mevzuatın ilk aşamada uygulanabileceği sektörlerin/ürünlerin tekstil, mobilya, yatak, lastik, deterjan, boya, mineral yağ, demir-çelik ve alüminyum olması öngörülmekte olup, ürün bazında geliştirilecek eko-tasarım kuralları için Komisyonun 2026 yılına kadar 33 ayrı Tüzük ve bunlarla bağlantılı pek çok uygulama mevzuatı taslağını açıklaması beklenmektedir.
Türkiye’nin katma değeri yüksek, çevreyle uyumlu ürün üretimine katkı sağlayacak olan yeşil teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla, AR-GE ve inovasyon odaklı bir yaklaşımın geliştirilmesi kaçınılmazdır.